Elkaar helpen gezonder te leven

Hoe kunnen we elkaar helpen gezonder te leven?

De druk op ons Nederlandse zorgsysteem is het laatste decennium flink gestegen, hierdoor stroomt er zorgpersoneel uit naar andere sectoren en lopen wij kans niet meer de kwaliteit van zorg te krijgen die wij altijd konden verwachten. Een van de oorzaken van deze verhoogde druk is de stijging in leefstijlgerelateerde ziektes, zoals suikerziekte en sommige vormen van kanker. 

Aangezien het beginsel van deze ziektes ligt in een ongezonde leefstijl, kunnen ze dus worden voorkomen door het aannemen en volhouden van een gezonde leefstijl. 

In theorie klinkt dit als een simpele en een makkelijke keuze, maar de praktijk leert dat dit erg moeilijk is. 

Ik ervaar dit zelf ook, het is op geen twee handen te tellen hoe vaak ik ben begonnen met sporten, dit twee weken volhield, en daarna weer terug viel in mijn oude gedrag en gewoontes. Ik weet zeker dat ik met dit voorbeeld niet de enige ben. 

Omdat het voor veel personen erg moeilijk is om hun leefstijl te veranderen, maar dit toch noodzakelijk is om ons zorgsysteem draaiende te houden. heb ik besloten voor het eindonderzoek van mijn Master gezondheidswetenschappen, te gaan focussen op de drempels die mensen ervaren of ervaren hebben gedurende dit proces.  

Met de resultaten van dit onderzoek kunnen we namelijk inzien waar binnen het collectief precies de moeilijkheden liggen, hier kunnen dan vervolgens oplossingen voor bedacht worden, die weer doorgevoerd kunnen worden in programma’s die zich richten op het aannemen van een gezonde levensstijl. 

Zo kunnen er hopelijk meer mensen gezond worden en belanden er minder mensen in het ziekenhuis. 

Om deze inzichten te verzamelen, heb ik een vragenlijst van ongeveer 5 minuten opgesteld, die is bedoeld voor mensen die: bezig zijn/ zijn geweest/ of willen zijn met het verbeteren van hun leefstijl. Mocht jij jezelf hierin herkennen dan zou jij mij, het zorgpersoneel en iedereen die bezig is met hun gezondheid of dit wil gaan doen, kunnen helpen door de vragenlijst in te vullen. 

Erg bedankt alvast voor je hulp!! 

>> Naar de vragenlijst


Koolhydraatarm eten